Meierijsche Museumboerderij viert “74 jaar bevrijding”.

11 sep Meierijsche Museumboerderij viert “74 jaar bevrijding”.

Op zaterdag 29 september, vanaf 12.00 uur tot 4 uur, bruist het, aan Meerstraat 28, Heeswijk-Dinther, van de activiteiten. Eerst is er, om 12.00 uur, een bevrijdings defilé. 180 soldaten, de “re-enactors”, dat zijn toneel spelende soldaten in uniformen, marcheren vanuit de Meerstraat het terrein op. Dit defilé, waar ook een aantal historische legervoertuigen aan mee doen, wordt bekeken door hoogwaardigheids bekleders uit die tijd. Op het terrein is heel veel te bekijken. Jeeps, veldkeukens, de oorlogsgravendienst beelden levensecht de oorlog uit. Een foto-expo met bevrijdingsfoto’s uit onze streek, een powerpoint presentatie met een “live-verslag” van de grimmige bevrijdingsdagen in Heeswijk en Dinther. De re-enactors gaan in gesprek met leerlingen van Gymnasium Bernrode. Ook praten die leerlingen met genodigden van zorgcentrum Laverhof die de oorlog aan den lijve hebben ervaren en daar nog levendig over kunnen vertellen. Wij hebben hen gevraagd om schriftelijk verslag uit te brengen in de vorm van een “vlog” (verhaal met foto). Het, in onze ogen beste verhaal, dingt mee naar een prijsje !  Om 2 uur en opnieuw om 3 uur, wordt de boerderij, waarin zich Duitse soldaten en Nederlandse vluchtelingen schuil houden, aangevallen door de Amerikanen.  De Duitsers worden gearresteerd en afgevoerd. Allerlei militairen en burgers bevolken het terrein.  Een spectaculaire middag met een serieuze ondertoon !

Natuurlijk is er een hapje en een drankje op het terras. Ook is er “live” muziek en krijgt iedereen volop de kans om met de soldaten in gesprek te gaan. Zij weten er heel veel van en willen er graag over vertellen. De middag eindigt om 4 uur.

Entreeprijs is 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen van de basisschool. Leerlingen van Bernrode hebben, op vertoon van hun schoolpasje, gratis toegang. Bewoners van Laverhof ook !

Van harte welkom bij deze wel heel bijzondere activiteit. Voor meer info over de boeiende Meierijsche Museumboerderij kijk je op: www.museumboerderij.nl