Museumboerderij na 73 jaar opnieuw “bevrijd”.

05 Sep Museumboerderij na 73 jaar opnieuw “bevrijd”.

Groot was de opluchting toen, september 1944, onze omgeving werd bevrijd van jarenlange onderdrukking door de Duitsers. Een zware, bloederige strijd !  Tientallen dodelijke burgerslachtoffers ( die tot op de dag van vandaag jaarlijks herdacht worden) vielen er in onze dorpen te betreuren. Veel materiële schade, armoede, honger !

Tot op de dag van vandaag “leeft” die oorlog voort in de geheugens van veel, vooral wat oudere mensen.

Op zaterdag 30 september, van 11.00 uur tot 16.00 uur, herdenken wij in/rondom de Museumboerderij, die indrukwekkende, angstige dagen. Dit keer worden wij bevrijd door toneelspelers ( de re-enactors) die de oorlog tot in detail nabootsen. Zij komen in kolonne, te voet of met historische voertuigen naar de boerderij !  De, geheel authentiek geklede Engelse, Amerikaanse en Duitse soldaten met hun voertuigen zijn er, in en rondom de museumboerderij. De soldaten vertellen ter plekke over de oorlog, hun voertuigen en wapens. De vele  aanwezige oorlogsvoertuigen kunnen uiteraard bekeken worden. Ook is er een film/ geluid presentatie over de bevrijding in onze streek te bekijken en te beluisteren. Met teruggevonden film- en foto-materiaal, vaak nog nooit eerder vertoond,  wordt er teruggekeken naar die angstige dagen. Allerlei voorwerpen uit de oorlog zijn te zien en daar wordt ook over verteld ! Evacuees uit kapotgeschoten huizen bevolken onze boerderij. Net als toen, eten de soldaten bij ons het oorlogsgerecht: “RATS, KUCH en BONEN”, een stevige maaltijd.

Voor U, ons publiek, zijn er pannenkoeken, een hapje en een drankje te koop. Er is levende muziek. Een boeiend spektakel, levensecht nagespeeld en daardoor interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in een stukje moderne geschiedenis ! Van harte aanbevolen !!!!!

De entree tot dit interessante evenement  bedraagt € 4,-  voor volwassenen ( kinderen tot en met de leeftijd van 10 jaar betalen € 2,- )